Wat is het effect van plug-ins en thema’s op je websitesnelheid

Als jouw website is gemaakt met WordPress, dan heb je waarschijnlijk ook gebruik gemaakt van plugins. Er wordt veel gesproken over de effecten van deze handige tools op de snelheid van jouw website, maar wat is er nu echt van waar? Wat is het effect van plug-ins en thema’s op jouw websitesnelheid? We leggen het aan je uit.

Wat zijn plug-ins?

Plug-ins zijn soort programma’s die je kunt installeren op je WordPress website om deze te designen of om extra functionaliteiten toe te voegen. Wanneer je een plugin installeert op je website, komt deze op je server terecht. Je kunt plug-ins installeren en vervolgens activeren om er gebruik van te maken. Voorbeelden van plugins zijn Elementor en Crocoblocks.

Maakt het aantal actieve plug-ins op je website uit?

Wat betreft plug-ins geldt: als je hem niet nodig hebt of niet gebruikt dan kun je hem beter verwijderen van je site. De plugin neemt dan geen ruimte meer in beslag op je server en kan de boel dus niet vertragen. Het is niet alleen belangrijk om niet-gebruikte plug-ins inactief te maken, het is misschien wel belangrijker om plug-ins te selecteren op kwaliteit.

Hoe herken je een goede plugin?

Een goede plugin kun je selecteren door te kijken naar het aantal downloads/actieve gebruikers. Hiervoor geldt: hoe meer gebruikers hoe beter. Tevens kun je kijken naar het aantal sterren die de plug-in heeft gekregen uit beoordelingen van gebruikers én kun je reviews lezen. Betrouwbare/kwalitatieve plugins worden regelmatig vernieuwd door de developer hiervan.

Hoe belangrijk is het updaten van je plugins?

Het frequent updaten van je plug-ins is misschien wel het belangrijkste. Wanneer er nieuwe versies worden uitgebracht, kan dat betekenen dat bepaalde oude website functionaliteiten niet meer ondersteund worden en dus niet meer werken. Ook kunnen er conflicten tussen plug-ins ontstaan wanneer de ene plug-in wel frequent wordt ge-updatet en de andere niet. Check dus maandelijks of er updates van je plug-ins of thema’s beschikbaar zijn en voer deze uit. Tip: maak altijd een back-up van je website vóór je de plug-ins gaat updaten. Indien er toch conflicten ontstaan, kun je hier altijd op terug vallen.

Kortom: Plug-ins zijn handige hulpmiddelen om jouw website veiliger, gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker te maken. Zorg ervoor dat je kritisch bent bij de keuze voor je plug-ins en zorg dat je ze tijdig update. Gebruik je een plug-in al een tijdje niet meer? Deactiveer deze dan! Heb je hulp nodig bij het updaten of opschonen van je plugins? Kijk dan op onze website optimalisatie pagina!

DEEL DIT BERICHT

Gerelateerde berichten